ICAN – en daarmee ook een deel Pax Christi – wint Nobelprijs voor de Vrede

Klik hier voor de videofragmenten van dit item uit het VTM-nieuws. 

De Nobelprijs voor de Vrede van 2017 is toegekend aan ICAN. Dat is een organisatie die strijdt voor het bannen van nucleaire wapens.

Het comité van de Nobelprijs pleit voor een wereld zonder nucleaire wapens en heeft daarom de Nobelprijs voor de Vrede aan ICAN uitgereikt. “We hopen dat de 15.000 nucleaire wapens in deze wereld gradueel zullen afnemen”, klinkt het. ICAN verdient volgens het comité de Nobelprijs “omdat ze hard werken om de aandacht te vestigen op de catastrofale menselijke gevolgen van elk gebruik van nucleaire wapens en voor de baanbrekende inspanningen die ze leveren om een verbod op het gebruik ervan in een internationale verdrag te gieten”.

Belgisch randje

ICAN is een koepelbeweging van een honderdtal verschillende ngo’s in 101 landen en daar zitten ook enkele Belgische ngo’s tussen, waaronder Pax Christi. “We zijn heel opgetogen”, zegt directrice Annemarie Gielen aan VTM Nieuws. “Straks kraken we een fles champagne.

Pax Christi licht Belgen in over de draagwijdte van incidenten en mogelijke explosies van kernwapens. Ook naar de politieke wereld toe heeft Pax Christi, dankzij het netwerk van ICAN, kunnen investeren in het organiseren van debatten. Zo proberen we de Belgische politici warm te maken voor het bannen van kernwapens.

 

Laat een reactie achter