Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

10.02.2024 studiedag: ‘In goede en kwade dagen’

10 februari @ 09:00 - 13:00

€10

Studiedag ‘in goede en kwade dagen’: over liefde en relaties

Het is een realiteit in ons land dat het aantal alleenwonenden toeneemt: in negen op de tien Belgische gemeenten zijn alleenwonenden vandaag het vaakst voorkomende type huishouden. De prognose is dat in 2070 meer dan 40 % huishoudens bestaat uit personen die alleen wonen. Deze groep doet dat om heel diverse redenen, sommigen zijn happy single dat uit eigen beweging, anderen zoeken een partner maar hebben er nog geen gevonden, sommigen zijn weduwe of weduwnaar…  Maar, een vaststelling die bij deze tendens hoort, is dat het koppel of gezin niet meer de norm is in de samenleving. Het koppel wordt stilaan een uitzondering. Een leven als koppel is geen evidentie. Professor en relatietherapeut Alfons Vansteenwegen schreef het al in de jaren ’70: ‘Liefde is een werkwoord’. Nergens krijgen we vandaag iets te leren over relatiebekwaamheid of over het leven als koppel. In 2016 schreef paus Franciscus Amoris Laetitia, een exhortatie over het huwelijks- en gezinsleven, waarin hij een realistisch beeld schetst van relaties vandaag en nieuwe impulsen geeft aan het huwelijks- en gezinsleven. Dit document is zo vernieuwend en actueel dat we het graag onder de loop nemen.

Het aantal alleenwonenden neemt toe in ons land. Toch zijn er veel tekenen aan de wand dat mensen op zoek zijn naar een duurzame en op liefde geënte relatie. De vele datingsapps en tv-programma’s zoals Blind Getrouwd, Boer zkt vrouw enz. liegen er niet om. Het echte leven is natuurlijk niet zoals in een romantische komedie: ‘And they lived happily ever after…’ waarbij de film eindigt als twee geliefden elkaar gevonden hebben. Dan begint het meestal pas. Tegenwoordig is daar al iets meer aandacht voor. In de romantische film ‘Your place or mine?’ van 2023 werd na het bekende einde ‘And they lived happily ever after’ het zinnetje ‘Just kidding – marriage is hard’ toegevoegd. Professor en relatietherapeut Alfons Vansteenwegen schreef het al in de jaren ’70: ‘Liefde is een werkwoord’. Waar krijgen we vandaag nog iets te leren over relatiebekwaamheid of over het leven als koppel? Waar leren jonge mensen om te gaan met moeilijkheden binnen een relatie als ze het van thuis uit misschien niet hebben meegekregen? Wat kan de keuze voor het huwelijk betekenen voor een relatie? In 2016 schreef paus Franciscus Amoris Laetitia, een exhortatie over het huwelijks- en gezinsleven, waarin hij een realistisch beeld schetst van relaties vandaag en waar hij nieuwe impulsen geeft aan het huwelijks- en gezinsleven. Dit document is zo vernieuwend en actueel dat we het graag onder de loep nemen, aangevuld met persoonlijke inspirerende getuigenissen van jonge koppels en koppels die al lang samen zijn.

Programma:

  • 09.00 uur: onthaal en koffie
  • 09.30 uur: Inleiding door Heleen Frigne, jonge mama en gehuwd: Wat leeft er op vlak van liefde en relaties in de maatschappij en media vandaag?
  • 09.45 uur: Relatietherapeut en seksuoloog Alfons Vansteenwegen (Logia Leuven): De werkelijkheid en de uitdaging van relaties: Hoe ga je om met goede en kwade dagen? Wat kan je doen om een betere partner te zijn?
  • 10.30 uur: Jan van Ballegooijen (Logia Antwerpen) & Clara Swinnen, begeleiders van jonge koppels in de kathedraal van Antwerpen: Begeleiding van verloofden op de weg van de voorbereiding op het huwelijk.
  • 11.30 uur: 45-jaar gehuwd koppel Erik Hendriks & Hennie Janssen: Liefde in het huwelijk
  • 12.30 uur: receptie met broodjeslunch

Praktisch:

 

Gegevens

Datum:
10 februari
Tijd:
09:00 - 13:00
Kosten:
€10
Site:
https://theo.kuleuven.be/nl/studiedag-in-goede-en-kwade-dagen

Organisatoren

KU Leuven
Logia vzw

Locatie

Leuven, Universiteitshallen
Naamsestraat 22
Leuven, Vlaams-Brabant 3000 België
+ Google Maps

Laat een reactie achter