Mark Van de Voorde: ‘CD&V, blijf aub niet medeschuldig met taal van Theo Francken!’

Staatssecretaris Francken gebruikt de hashtag #opkuisen in een tweet over de transitmigranten in het Maximiliaanpark. Dat zorgde voor forse commentaren op internet. Opkuisen? Wat is dat?

Neen, hij is niet bevoegd voor de Brusselse vuilniskarren maar wel voor het asiel- en migratiebeleid van dit land, dus moet hij niet komen vertellen dat wij hem verkeerd hebben begrepen en dat hij bedoelde dat het zwerfvuil moet worden opgehaald. Ik vrees dat voor hem transitmigranten misschien wel zoiets als “zwerfvuil” zijn.

Uiteraard moet er iets gebeuren

Ik weet ook dat iets moet worden gedaan opdat de overlast aldaar eindigt. Ik ben het er ook mee eens dat wie hier terecht is gekomen ook hier asiel moet aanvragen, en dat wie naar de UK wil zichzelf overlevert aan criminele bendes van mensensmokkelaars. Dat weet ik allemaal. Dat weten we allemaal. Maar mensen blijven mensen en die behandel je niet als iets dat moet worden “opgekuist”.

Beste Theo Francken

Ik vraag ten eerste aan de heer staatssecretaris dat hij morgenochtend in de spiegel zichzelf diep in de ogen kijkt en zich de vragen stelt: wat zou ik doen als ik ellende en armoede dien te ontvluchten? Zijn voor mij alle mensen evenwaardige medemensen en zie ik als christen (de heer Francken noemt zichzelf een christen, dacht ik) hen dan ook als mijn broers en zussen want kinderen van God? Besef ik mijn verantwoordelijkheid voor wat mijn volksgenoten denken over ‘vreemden’ en besef ik wel voldoende wat haat tegen vreemden kan teweegbrengen (wetende wat de geschiedenis ons daarover vertelt)?

Ik vraag ten tweede aan de partijen van de meerderheid, bovenal aan de christendemocraten want die moeten weten wat het christendom over barmhartigheid en naastenliefde zegt, de moed om het stilzwijgen te doorbreken en eindelijk te laten weten dat het genoeg is geweest. Indien ook zij zwijgen, zijn ze medeverantwoordelijk voor het stilzwijgend afglijden van de tijdgeest naar racisme (zij weten wat daaruit volgt). Ook zij dienen in de spiegel te kijken en hun geweten te bevragen. Het is genoeg geweest.

 

Bron: vrt.be/vrtnws

Laat een reactie achter