Jan Claerhout: ‘Het werelds gewijde web’

‘Als bisschoppen moeten we ons vooral afvragen wat wij zelf voor onze gelovigen kunnen veranderen’, zei Johan Bonny(DS 20 oktober) . In de beleidstekst die het resultaat is van die vraag lees ik heel wat durf en visie, met een grote bekommernis voor de gemeenschappen die zich vormen rond liturgie en rituelen.

Maar ik hoor vooral een offline-verhaal. Geen visie op communities online, en dat is jammer. De Kerk is een expert in het fysiek samen brengen van mensen, dat is een grote troef. Maar het kan alleen een troef blijven als er aansluiting gevonden wordt met wat er vandaag ook in de sociale media leeft. Vooral als we jongeren willen blijven betrekken.Ik had het genoegen om in augustus 2011 enkele dagen aanwezig te zijn op de Wereldjongerendagen in Madrid. Ik heb er een catechesemoment kunnen meemaken samen met honderden Vlaamse jongeren en bisschop Bonny. Dat was een voorbeeld van een heel sterk ‘offline-moment’. Die unieke ervaring heeft ook mij, als babyboomer, sterk geïnspireerd. Maar wat daarna?

Uit het gesprek dat ik onlangs had met jongeren, de ‘Madridgeneratie’ zeg maar, blijkt een belangrijke vraag naar aansluiting en inspiratie die nauwelijks wordt ingevuld. Dit is niet meer de groep die wekelijks naar een viering op de parochie komt. Voor hen is het netwerk ruimer dan de lokale parochie. Hun community is Vlaanderen en bij uitbreiding de wereld. Hun wijze van samenkomen en converseren is anders, maar zeker ook authentiek.

En daar is de kerk als organisatie afwezig. Er is wel kerknet, er zijn parochiewebsites en er zijn diverse andere versnipperde initiatieven. Maar waar blijft een echt onlineforum dat aansluiting vindt bij de behoeften en de activiteiten van jongeren in de sociale media?

‘Christen zijn heeft met mobiliteit te maken’, zegt Johan Bonny. En wie weet meer over mobiliteit dan de jongeren vandaag? Dit is een pleidooi om die mobiliteit ook online te ontplooien. Daarin liggen nieuwe kansen voor de ‘gelovige community’ van morgen. In de synergie tussen offline en online.

 

Bron: De Standaard

Laat een reactie achter