Marleen Evenepoel: ‘Leve de platgetreden paden’

Elk jaar rond deze tijd overspoelen natuur­liefhebbers het Hallerbos. Marleen Evenepoel hoopt dat ze netjes op afstand blijven. Alleen dan blijft de magie overeind.

Het hyacintenbos lijkt zo weggeplukt uit een fantasiefilm. De natuur blijft verbazen. Daar kunnen wij van het Agentschap voor Natuur en Bos alleen maar blij om zijn. Het bos is een bron van rust, bewondering of uitbundig familie­plezier. Wilt u dansen tussen de paarse bloemen of het perfecte Instagramplaatje schieten? Doe maar! Maar blijft u dan wel op de paden? Anders is het volgend jaar uit met de pret.

We hebben een dubbele opdracht: zorgen voor de natuur en maken dat u ervan kunt genieten. Maar dat tijdelijke massatoerisme betekent natuurlijk ook veel auto’s, picknickafval, drukte en – helaas – soms platgetrapte bloemen. Wilde hyacinten zijn nu eenmaal zo kwetsbaar dat ze geen nieuwe bollen kunnen maken als er op hun blaadjes getrapt is. En wie tussen de bloemen loopt, verdicht de bodem, waardoor het onmogelijk wordt om zaadjes voor jonge hyacinten te laten kiemen.

Hyacintenfestival

Voluit de natuur beleven én ze volop beschermen. Een precair evenwicht. Dat gaat samen dankzij een scheut creatief denken. Met in de hoofdrol dat cruciale woord: samen. U, wij, en partners. Het Hallerbos is een perfect voorbeeld van samenwerking. In samenspraak met de stad Halle zochten we naar oplossingen om de bezoekers van het Hallerbos in goede banen te leiden. Dat is gelukt, dankzij het concept van het hyacintenfestival.

Of we dat nu willen of niet, door Instagram en andere sociale media komen de toeristen van over de hele wereld. Daar mogen we trots op zijn. We mogen ook promotie maken, want het festival biedt de juiste omkadering: signalisatiebordjes, vlaggen, banners voor op de hekken, wegwijzers, enthousiaste vrijwilligers in – hoe kan het ook anders – paarse fluohesjes, gratis busvervoer van station naar bos en bescherming van de wilde hyacinten door een subtiele omheining langs de meest kwetsbare locaties.

Ook onze inspanningen om bezoekers meer te spreiden, werken. De main stage van het festival blijft het Hallerbos, maar op de zijpodia schiet het talent evengoed uit de grond: in Poperinge, Ronse, Brakel, Geraardsbergen en Ninove laten we bezoekers én onze hyacinten een onvergetelijke tijd beleven. Gratis, want de wilde hyacinten zijn er voor iedereen.

Alleen: het concept van het hyacintenfestival kunnen we onmogelijk toepassen op de hele Vlaamse natuur. Het principe en de filosofie erachter wel. Genieten met de natuur als bondgenoot, en samen daarvoor zorgen. Meer belevenis en tegelijk meer respect voor de natuur. Dag in dag uit streven wij naar die balans. Helpt u mee?

 

Bron: De Standaard

Laat een reactie achter