Kolet Janssen: ‘Vandaag Mannendag: Vrouwen weten waarom!’

Vrouwen zijn omringd door mannen, precies zoals omgekeerd. Ik heb een vader, een broer, een echtgenoot, zonen en een kleinzoon. Om over mijn neefjes en mannelijke vrienden nog maar te zwijgen. Er gaat geen dag voorbij dat ik geen man zie en spreek.

Mannendag is dus ook een beetje van mij, en van alle mannen uit mijn leven.

Wereldwijd hebben mannen het nog steeds meer voor het zeggen dan vrouwen. Ze hebben meer toegang tot onderwijs, ze verdienen meer, ze bekleden meer hogere functies. Vrouwen zijn bezig aan een inhaalbeweging, langzaam maar zeker.

Ook het leven van mannen verandert

Omdat hun oude privileges lang niet altijd meer gelden.

Omdat vrouwen andere dingen van hen verwachten dan vroeger.

Omdat ze zelf ook willen participeren aan een aantal gebieden van het leven, die tot voor kort vooral aan vrouwen toebehoorden: de zorg, de opvoeding.

Omdat velen van hen afwillen van het beeld van de ruige macho, maar evenmin een soort mannelijke versie van ‘de vrouw’ willen invoeren (wat dat ook zou mogen betekenen). Mannen zijn mannen en vrouwen zijn vrouwen. Maar elke man en elke vrouw vult dat op eigen manier in.

Clichés

Clichés zijn leuk om je af en toe even in te wentelen en om cartoons mee te stofferen, maar in het gewone leven kom je er niet ver mee. En dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

De wereld van mannen en vrouwen verandert samen en nieuwe oplossingen kunnen dan ook enkel samen gevonden worden. In veel gezinnen worden er op dat vlak aan de lopende band uitvindingen gedaan.

Kinderen zien hun vaders en moeders in heel uiteenlopende rollen en functies. Dat biedt weer hoop voor de volgende generatie. Want wat je als kind thuis hebt gezien, blijf je in veel gevallen je hele leven ‘normaal’ vinden.

Tweerichtingsstraten

In dat kader pleit ik voor tweerichtingsstraten. Als er in een straat eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd, heeft dat vaak het effect dat er sneller gereden wordt. Niet gehinderd door tegenliggers snorren de auto’s voorbij. In de ene en in de andere richting, in aparte straten. Voor toevallige passanten en buurtbewoners is dat meestal een nadeel.

Hoe anders verloopt het verkeer in een tweerichtingsstraat. Auto’s zijn er op hun hoede voor mogelijk tegemoetkomend verkeer. Ze schuifelen naar de zijkant om elkaar te passeren. Af en toe botsen ze tegen elkaar, maar meestal blijft de schade beperkt vanwege de lage snelheid.

Dat is precies waar we in het verkeer tussen mannen en vrouwen naartoe moeten. Elkaar tegemoet schuifelen, af en toe eens botsen, zoeken waar we elkaar kunnen passeren, en vooral: in dezelfde straat blijven rijden. Hoe meer gebieden in het leven we delen, hoe interessanter voor iedereen.

Mannen én vrouwen weten waarom

Als vrouwen meer buitenshuis werken, nemen mannen meer taken thuis op zich, in het huishouden en bij de kinderen. Die herverdeling hapert helaas nog te veel, maar toch is het de logica zelf.

Als meer vrouwen ‘de baas’ zijn, zullen er meer mannen ondergeschikt werken. En er verandert altijd meer dan je denkt: mannen voeden een beetje anders op, regelen het huishouden anders. Vrouwen zijn misschien op een andere manier baas. Het is wennen, maar het is meestal verrijkend.

Eén ding is zeker: met de gemengde wereld zoals we die nu hebben, zijn we hoe dan ook het beste uit.

Regelmatig hoor je mannen zuchten of zie je vrouwen met de ogen rollen als ze naar hun gevoel weer eens geconfronteerd worden met ‘typisch’ vrouwelijk of mannelijk gedrag. We lopen geregeld tegen de verschillen aan. Maar we genieten er ook van: verschillen scheppen altijd extra mogelijkheden.

Een wereld met alleen vrouwen zou wellicht heel anders zijn dan een wereld met alleen mannen. Er valt over te discussiëren wat de verschillen precies zouden inhouden. Maar één ding is zeker: met de gemengde wereld zoals we die nu hebben, zijn we hoe dan ook het beste uit. Mannen én vrouwen weten waarom.

 

Bron: VRT NWS

Laat een reactie achter