Kolet Janssen: ‘Als beleefd zijn weer cool wordt’

‘Vorige week op de bus is mijn gsm gestolen, gewoon uit mijn achterzak’, vertelt Bas (15).’Mijn ouders zeggen dat het mijn eigen schuld is, omdat ik dat ding altijd overal laat slingeren.’ Geweld lijkt een alledaags gegeven voor Vlaamse jongeren.

Nochtans hebben de ouders van Bas en zijn leeftijdsgenoten ongetwijfeld heel andere klemtonen gelegd zo’n twaalf of dertien jaar geleden. Toen probeerden ze uit alle macht hun peuters en kleuters beleefdheid en sociaal gedrag aan te leren. ‘Je mag andere kindjes geen pijn doen! Niet bijten! Om de beurt! Mooi samen spelen!’ enzovoort. Wat is er toch fout gelopen?Waarom pikken we het dat onze opgroeiende kinderen moeten leven in een jungle? Dat ze bestolen worden van hun dure spullen als ze even niet opletten? Dat ze bij een onhandige opmerking of een onpopulaire look meteen een stomp of een schop krijgen? Dat ze elkaar afblaffen om niet zelf afgeblaft te worden? Sinds wanneer is stoer doen de ultieme waarde geworden en wordt beleefdheid gelijkgesteld met schijnheiligheid?

Beleefdheid beschermt ons tegen de grofheid van de ander en tegen onze eigen meedogenloosheid. We hebben de bescherming van beleefdheid nodig, omdat we anders overgeleverd zijn aan oncontroleerbare agressie. Beleefdheid roept een halt toe aan het pijn doen van anderen of het omlaag halen van jezelf. Want niemand gedraagt zich op de lange duur ongestraft bot en agressief. Bot behandeld worden is erg, maar ook bot handelen laat littekens na. Niemand wil dat onze kinderen botheid, diefstal en geweld normaal gaan vinden. Want dat is het niet. Mensen kunnen anders en beter, als ze daartoe de kans krijgen en als ze daartoe worden opgevoed.

Het bestraffen van de schuldigen alleen is niet genoeg om de botheid te stoppen. Eerst moet beleefd en vriendelijk zijn weer cool worden. In het klein en in het groot. Bij jongeren en bij volwassenen. In gezinnen, op straat, in de les en op tv. Zolang schelden en bot zijn de norm zijn, zal er niets veranderen. Laten we dus met zijn allen opnieuw de beleefdheid heruitvinden. Dan zal zelfs uitgelekt mailverkeer niet meer kwetsen, want een beleefde mail is te saai voor een hetze.

 

Bron: De Redactie

Laat een reactie achter