Tom Van Wambeke: ‘Dag van de jeugdbeweging, dag van de toekomst’

Vandaag is nog altijd bijna één op de vijf jongeren lid van een jeugdbeweging. Dankzij die inzet en het grote geloof in de toekomst kan ook deze generatie verder bouwen aan een betere wereld. Gelukkig hoeven we jeugdbewegingen niet meer uit te vinden. Het zou niet meer lukken in deze tijd. Individualisme en commercialisering liggen op de loer om het belang te minimaliseren. Daarom dreigt de jeugdbeweging een tijdelijk verschijnsel te worden. Terwijl we de jeugdbewegingen moeten koesteren en doorgeven als een kostbaar, Vlaams erfgoed. Niet uit nostalgie, maar uit noodzaak. Dit jeugdige middenveld brengt cohesie, een verhaal dat mensen verbindt.

Jeugdbewegingsvolk, het zijn goeie betweters. Zeg nooit aan een leidingsploeg wat wel en niet kan. Liever palaveren ze urenlang over de kleur van een sjaaltje of de keuze van het vlees op de barbecue. Natuurlijk kijken we daar als volwassenen raar van op. Zelf heb ik als ouder vaak genoeg het onderspit moeten delven in discussies met onze kinderen die in de leiding stonden. Het is aan dat jonge volk om grenzen over te steken en dromen te realiseren. Wij volwassenen mogen hen daar bij helpen. Veel te vaak zijn het echter onze dromen die we nu realiseren omdat wij over de middelen – lees: het geld – beschikken.

Wilfried Martens

Vorige week werd van Wilfried Martens nog herhaald dat zijn jeugdbewegingsverleden een grote, zo niet de grootste, rol gespeeld had in zijn politieke engagement. In één moeite kwamen ministers aan het woord die niet onder stoelen of banken staken dat zij het politieke spel leerden spelen onder de kerktoren, de kelders van een college of de achterzaal van een buurthuis. Ook in bedrijven, in ziekenhuizen en scholen vinden we mensen terug die vroeger al spelend de nodige vaardigheden verworven hebben om vandaag mensen te verbinden met elkaar.

Ik weet het wel, ik ben bevooroordeeld. Maar ik kan er niet aan doen dat ik fier ben op onze kinderen. Ze dragen een ervaring mee die niemand anders hen kan geven. Want in de jeugdbeweging geven kinderen leiding aan kinderen. In het Grieks zouden we dit paidagoogia noemen. Jeugdbeweging is pedagogie.

Bron: De Standaard 

Laat een reactie achter