Toon Fonteyne: ‘De jeugd van tegenwoordig’

Deze Internationale Dag van de Jeugd door de Verenigde Naties op 12 augustus vastgelegd met als doel het belang van jongeren te benadrukken lijkt eerder ongelegen te komen. De rellen in Londen, de rebellie tegen het systeem en het geweld tegen de politie, zijn een trieste demonstratie van onmacht. Het is onbegrijpelijk waarom de jongeren zich op deze manier buiten de maatschappij plaatsen. Is het wraak, verveling, sensatiezucht? Voelen ze zich misschien onbegrepen?

“Je bent maar zo oud als je je voelt”, met een dergelijk zinnetje kunnen ook volwassenen de Internationale Dag van de Jeugd tot hun feestdag uitroepen. Zo kan deze feestdag voor volwassenen die zich nog jong voelen een kans zijn om dit gevoel ook in daden om te zetten. Het kan de gelegenheid zijn om echt te luisteren naar zij die nóg jonger zijn.

Anno 2011 wordt de mening van jongeren geregeld gevraagd en ze wordt ook af en toe gehoord. Het blijven wel te vaak ouderen die beslissen waarover de jongeren mogen meepraten. Inspraak blijft zo spijtig genoeg gereserveerd tot wat specifiek op jongeren betrekking heeft: we zullen ondertussen geen fuifzaal meer bouwen zonder te vragen hoe jongeren dit zelf graag hadden gezien, de openbare omroep zal hopelijk geen net oprichten voor jongeren zonder na te denken hoe jongeren ook als televisiemakers betrokken kunnen worden.

Nochtans zien jongeren ook voor andere thema’s oplossingen die je met enkel een ‘jong gevoel’ nogal eens over het hoofd zou zien. Tegelijk ook de reden waarom jeugdbewegingen blijven bestaan, al was het maar omdat jongeren over alles mogen meepraten en meebeslissen. Je kunt hun mening probleemloos achterhalen door de dialoog aan te gaan. Deze dialoog te laat opstarten zal het alvast een stuk moeilijker maken en in het ergste geval gecombineerd worden met een waterkanon.

De ‘jeugd van tegenwoordig’ zorgt steevast voor innovaties: ze geven een heel eigen invulling aan verdraagzaamheid wanneer ze op muziekfestivals vier dagen lang met tienduizenden op enkele hectaren samenleven, ongeacht het nachtlawaai en de gebrekkige hygiëne. Jongeren slagen erin de culturele diversiteit te vertalen naar muziek en dans die grenzen overstijgt. Ze hebben engagement heruitgevonden door vrijwilligerswerk te combineren met spreiding van examens en hun hulp aan de arbeidsmarkt in schoolvakanties. Het zou dus zeker niet correct zijn om op basis van de laatste dagen de rating van de huidige generatie jongeren te verlagen. Naast vastgoed, groene energie en Duits staatspapier, blijven jongeren immers de beste investering.

Reden genoeg dus om te blijven luisteren en te geloven in de jeugd van tegenwoordig, ondanks de tegenslagen in de aanloop naar de Internationale Dag van de Jeugd.

Bron: De Morgen 

Laat een reactie achter