Kolet Janssen: ‘Geef tieners je huis’

Elk jaar in de loop van juni krijgen we dezelfde afgekloven botten ter discussie: middelbare scholen hebben voor hun leerlingen op het einde van het schooljaar te veel ‘ongevulde’ dagen. Waaruit bestaat het probleem?De leerlingen zijn te veel dagen thuis omdat ze niet naar school kunnen, de leraars hebben die dagen nodig om te delibereren en de ouders gaan daarom vervroegd op vakantie! Je zou er moe van worden als het niet bijna vakantie was. Met diagonaal lezen krijg je alle vaste ingrediënten binnen die de discussie elk jaar opnieuw stofferen. Toch mis ik één element elk jaar meer. Ik ben er dit jaar bewust naar op zoek gegaan, maar ik kwam het nergens tegen.

Waarom mogen onze jongeren van 12 jaar en ouder niet gewoon een paar dagen alleen thuis blijven? Ze kunnen dan uitslapen, hun kamer opruimen, met vrienden afspreken en wie weet zelfs al eens boodschappen doen of het eten klaarmaken voor het hele gezin. Wat is daar mis mee? Eindelijk eens het hele huis voor jezelf. Een paar dagen om je kamer een nieuwe look te geven zonder dat er iemand meekijkt. De ideale tijd om eens te experimenteren met een nieuw soort omelet. In de tuin hangen met vrienden en naar muziek luisteren terwijl zelfs de buren naar het werk zijn. Alle afleveringen van je geliefde serie achter elkaar bekijken zonder commentaar van andere huisgenoten. Enzovoort: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wie wil het eigenlijk niet: de jongeren of hun ouders? Vertrouwen de ouders hun kinderen niet als ze overdag thuis zouden zijn? Zijn ze bang dat hun kinderen het huis op stelten zetten? Dat ze dingen doen die niet door de beugel kunnen? Dat ze misschien – o wee! – een hele dag zomaar rondhangen? Of zijn het de jongeren zelf die vragen om extra activiteiten op school? Volgens mij niet. Na een drukke examenperiode snakken de meeste jongeren eerder naar een paar dagen zonder geplande activiteiten. Helemaal afkicken van alle druk en deadlines die eigen zijn aan een schooljaar. Geen kamp of georganiseerde reis, maar de luxe van een paar dagen die je helemaal zelf mag invullen. Het is op dit soort dagen dat jongeren ontdekken wat ze echt graag doen, wat hen echt interesseert, waarmee ze willen bezig zijn en waar ze goed in zijn. En dat is dan weer handig voor als ze voor hun studie verdere keuzes moeten doen.

Daarom een oproep aan alle ouders van opgroeiende tieners: geef ze een paar dagen je huis cadeau. Als je dat niet durft, is er meer mis dan wat je kunt oplossen met extra schoolopvang.

 

Bron: De Redactie

Laat een reactie achter