Hans Geybels: ‘Zwarte Piet leidt ons af van het echte debat’

Het Sinterklaasdebat in Nederland neemt beangstigende proporties aan. Is dat wat er gebeurt als een kinderfeest in handen van volwassenen terecht komt? Volgens de VN verwijst Zwarte Piet naar de slavernij en moet hij definitief uit de Nederlandse folklore verdwijnen.

Net op het ogenblik dat Nederland de Sinterklaastraditie op de lijst van werelderfgoed wilde plaatsen. Het kan haast niet cynischer. Misschien moeten we het hele Sinterklaasgedoe maar meteen afschaffen? Want verwijst de Sint niet naar een verouderd, patriarchaal opvoedingspatroon: de goeden krijgen lekkers, de stouten de roe?Het hele debat heeft iets grotesk. Volgens de meest plausibele wetenschappelijke theorie verwijst Zwarte Piet helemaal niet naar een zwarte slaaf. En al helemaal niet naar een Keltische demon. Hij zit toevallig in de positie van een knecht, maar het is zeker geen verwijzing naar de slavernij. Gezien de Sinterklaastraditie uit Spanje is overgewaaid naar onze gewesten, zou het eerder gaan om een moslim. In Spanje werden heiligen immers ingeschakeld in de reconquista en talrijke heiligen – Santiago op kop – werden dan ook afgebeeld met een ‘moor’ onder aan hun voeten. Misschien maakt deze laatste bevinding het debat nog moeilijker?

Of laten we Sint en zijn Pieten gewoon met rust? Mijn kinderen krijgen gewoon te horen dat de pieten zo zwart zijn omdat zij het zijn die voortdurend door de schoorsteen moeten. Met geen Spic&Span krijg je al dat roet er nog af.

Ging er maar eens evenveel aandacht naar de echte problemen in plaats van naar een heiligenafbeelding van vijfhonderd jaar oud. Het echte debat gaat over de migratiegolven die de komende decennia op ons afkomen. Het echte debat gaat over integratie van mensen van allochtone afkomst ins onze samenleving. Om een klein voorbeeldje te geven: wat doen we met de massa’s Syrische vluchtelingen die momenteel op de Belgische deuren kloppen? Indien we geen deuren openen, zullen ze door de schoorsteen komen …

 

Bron: De Redactie

Laat een reactie achter