Alfons Vansteenwegen: ‘Bronzen medaille echtscheidingen!’

Onlangs kreeg ik van een ervaren scheidingsbemiddelaar volgend bericht: “In mijn praktijk heb ik dikwijls te maken met mensen die een scheiding overwegen en dan toch besluiten samen te blijven. Er bestaat reeds een “Scheidingsschool”. Wanneer wordt er een “School voor een Betere Relatie” opgericht voor mensen die het samen beter willen doen? Zou u daar willen aan meewerken?”

Marriage Encounter

Er bestaan bij ons wel enkele initiatieven rond het beter samenleven. Er is het zeer bekende en lang bestaande ‘Marriage Encounter’ dat degelijke programma’s biedt voor jongeren, volwassenen en ouderen in relatie. Ook de CM in haar preventieprogramma voorziet nu een viertal avonden voor mensen die als koppel hun relatie willen versterken. Maar daarmee is – voor zover mij bekend – de kous af.

Relatieversterking

Er is natuurlijk ook altijd de mogelijkheid van relatietherapie, en dat natuurlijk uitsluitend bij een erkende relatietherapeut (lid van BVGRS !). Maar therapie is hulpverlening voor paren die lang met problemen worstelen en er zelf niet meer uit komen. Wat we nodig hebben is relatieversterkende programma’s voor mensen die willen samen blijven. Misschien een idee voor alle mutualiteiten en vormingsverenigingen?

Liefde is een werkwoord

Ze zouden zich kunnen laten inspireren door experimenten als dat van het Communicatiecentrum voor Paren dat 35 jaar lang in Lovenjoel/Leuven doorging (1972-2006) en waarbij het geven van informatie in een kleine groep werd aangevuld met oefeningen per paar apart en ook met een tijd voor gesprek per paar afzonderlijk. De effectiviteit van dat programma werd in een gecontroleerde studie onderzocht en bleek niet alleen nadien maar ook zeven jaar later nog merkbaar. De ‘cursus’ van dat programma is trouwens nog steeds beschikbaar in de longseller ‘Liefde is een werkwoord’.

Een duurzame verhouding

In mijn praktijk heb ik gezien hoe dergelijke initiatieven jarenlang positieve gevolgen kunnen hebben. Ze bieden geen waarborg op huwelijksgeluk, maar vergroten wel de relatietevredenheid. Dat leidt tot een duurzame verhouding. En dat is – zo leert het onderzoek steeds opnieuw – waar de meeste samenlevende partners naar verlangen.

 

Bron: De Redactie – 10 januari 2014

Laat een reactie achter