Kolet Janssen: ‘Drie wensen voor het nieuwe jaar’

Dit is de tijd van het jaar om te zwelgen in de jaaroverzichten. Sport, actualiteit, rampen, beroemde personen, nieuwe trends of gadgets, allemaal passeren ze de revue. Net zoals vorig jaar om deze tijd, en ongetwijfeld zoals volgend jaar. Toch was er niemand die een jaar geleden kon voorspellen wat 2013 ons uiteindelijk bracht. Want 2013 was een jaar vol onverwachte wonderen. Een nieuwe paus, een nieuwe koning, een zomer zo zacht en on-Belgisch als we maar heel uitzonderlijk meemaken.

De onverwachte paus

Een nieuwe paus als de oude nog niet dood is, dat had eigenlijk niemand verwacht. Het toont aan dat zelfs uit een gescleroseerde instelling als het Vaticaan nog wel een verfrissend initiatief kan komen. Het is wellicht ook een teken hoe hoog de nood was. De nieuwe paus is een figuur die door zijn aanpak geloofwaardig overkomt. Wat hij zegt is niet nieuw, maar hij slaagt erin om het geloof te laten spreken voor grote groepen mensen.

De lang verwachte koning

De nieuwe koning kwam minder onverwacht. Er was al talloze keren gespeculeerd over het beste moment voor een troonswisseling. In een mum van tijd, zonder overdreven poeha, was het opeens een feit. En hoewel de nieuwe koning altijd een eersteklas pispaaltje is geweest voor iedereen die België, het koningshuis of Filip zelf onderuit wilde halen, blijkt nu dat hij het nog niet zo slecht doet. Ondanks alle kritiek van tevoren draait België ook door onder de nieuwe koning.

Een zomer die veel goedmaakte

En na de eindeloos lange, koude winter volgde een zomer zo lang en zo zacht dat we er allemaal warmer van werden. Iets waar we in ons land niet op durven hopen, en wat dus een extra cadeau is als het toch gebeurt. Iets waarvan we dus ook bijna zeker weten dat het er dit jaar niet zal inzitten. Maar we hebben het gehad en we hebben heel even gevoeld hoe we stilaan ‘zuiderser’ werden: meer gastvrij omdat we elke week een paar keer konden BBQ-en, met latere leefuren omdat het zo heerlijk buiten zitten was. Samen met onze lange mouwen legden we onze bekrompenheid een beetje opzij en genoten we van het contact met mensen buiten ons eigen huis.

Drie wensen

Wie weet wordt 2014 weer een jaar vol wonderen. Wat wensen we elkaar voor het volgende jaar? Laten we drie wensen doen. Drie dingen die wonderlijk zijn, en bijna onmogelijk. Maar je weet tenslotte maar nooit, dat leerden we in 2013.

Eerste wens. Dat we binnen de maand een regering mogen hebben na de ‘moeder van alle verkiezingen’. Dat we – hoe de uitslag ook zal zijn – naar elkaar toe groeien en dat de partijen de handen in elkaar slaan om samen ons land te besturen, zodat er steeds meer mensen van het leven kunnen genieten. Met mosselen en friet, met chocolade en de Rode Duivels, met Stromae en al onze schitterende kunst in steden en musea.

Tweede wens. Dat de files nooit meer blijven stilstaan. Dat we door te carpoolen en meer van thuis uit te werken minder vaak onderweg zijn, zodat wie wel moet rijden, kan blijven rijden. Dat we niet dronken of verstrooid of als een gek rijden en er dus veel minder ongevallen zullen gebeuren. Dat we leren genieten van te voet, met de fiets, met de bus of de trein te reizen, waardoor je zoveel meer kunt zien en zoveel meer mensen kunt ontmoeten.

Derde wens. Dat we zacht en open mogen worden naar iedereen die er niet precies uitziet zoals wij, of die niet denkt en handelt zoals wij. Dat we niet meer op vakantie moeten gaan om andere culturen te leren kennen, maar dat we leren proeven van de rijkdom die mensen van overal gratis naar ons land hebben meegenomen. Dat we leren blij zijn om die rijkdom, ook al zal het vaak zoeken zijn om samen te leven.

Laat het nieuwe jaar maar komen. We zijn er niet klaar voor, maar we doen alsof. En daarmee komen we vast al een heel eind.

 

Bron: De Redactie – 29 december 2013

Laat een reactie achter