Jos Wouters: ‘Van Tournée Minérale naar de Veertigdagentijd’

Bij initiatieven als ‘40 dagen geen…’ gaat het in de eerste plaats vaak aan hetgeen de deelnemer er zelf voor terugkrijgt. Neem nu bijvoorbeeld Tournée Minérale. Het is een pril initiatief, voor de eerste keer georganiseerd in 2017 door De Druglijn en De Stichting tegen Kanker. ‘Op uw gezondheid’, de leuze die het initiatief promoot, verwijst naar het belangrijkste doel van de actie, namelijk door een maand geen alcohol te consumeren je gezondheid optimaliseren, je beter en fitter voelen. Daarnaast wil het initiatief aansporen om ons bewust te worden van onze (drink)gewoonten en de invloed ervan op onze gezondheid. Ook bij de andere initiatieven staat onze gezondheid centraal. We doen mee omdat we kilo’s willen verliezen, fitter willen zijn, beter willen slapen of meer energie willen.

De veertigdagentijd, de periode die voorafgaat aan Pasen, is daarentegen een christelijk gebruik met een lange traditie. Door los te komen van materiële afhankelijkheid en door sober te leven willen christenen aandacht, tijd en ruimte scheppen om innerlijk sterker te worden. Zich afkeren van de overvloed en tevredenheid ervaren in de matigheid, verandert de blik. De actie Broederlijk Delen, die onlosmakelijk verbonden is met de vastenperiode, getuigt al decennialang van de noden op wereldvlak.

Daarin zit het verschil: de verschillende challenges leggen de focus op onszelf, onze gezondheid, ons energiepeil, ons gewicht, ons slaapcomfort en ons drinkgedrag. Bij vasten, daarentegen, ligt de focus op onze gerichtheid en relatie met de andere. Veertig dagen soberder leven is op de eerste plaats een uitnodiging, een verzoek om er tijd voor te maken. De betekenis van de vasten vind je vooral in de blik naar de medemens, in het delen met elkaar. Henri Nouwen, een Nederlands priester, verwoordt het als volgt: “Er gaat zoveel tijd naar de dingen die dringend zijn, dat er geen tijd overblijft voor de dingen die belangrijk zijn”. Deze bedenking past perfect bij de geest en betekenis van de veertigdagentijd.

Iedereen is vrij om de uitnodiging te aanvaarden of aan de kant te schuiven. Iedereen beslist zelf om mee te doen aan Tournée Minérale en/of de vasten. Het is gelukkig geen verplichting. Het is wel voordelig en valide om ja te zeggen op de uitnodiging. Wat de ‘maand zonder’ betreft zal vooral onze fysieke paraatheid er wel bij varen; wat de veertigdagentijd aangaat zal onze ingesteldheid gericht worden op onze naasten.

Bron: Het Belang van Limburg

Laat een reactie achter