Marc Eneman: ‘Van Navalny tot onbekende zusters-onderwijzers: er zijn nog helden die onze wereld beter maken’

Nadat er enkele weken onduidelijkheid was over het lot van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die sinds begin december vermist was, kwam er maandag opheldering. Navalny is overgebracht naar een afgelegen strafkolonie, waar de levensomstandigheden uiterst bar zijn.

Mensen zoals Navalny raken ons diep. Ze steken hun nek uit om waarden te verdedigen die zo belangrijk zijn in een humane samenleving. Ongelofelijk moedige mensen, die bereid zijn een dure prijs te betalen voor hun idealen. Naast de grote helden, die we allen kennen, zoals Mandela, Gandhi, Martin Luther King, pater Damiaan … zijn er de vele onbekende helden die diepe indruk op ons kunnen maken.

Ik sprak vorige week nog met een zuster-arbeidster. Ze had eerst als onderwijzeres gewerkt, trad dan binnen in een congregatie van zusters die ervoor kozen om te werken als ongeschoolde arbeidsters en vertrok enkele jaren later naar Latijns-Amerika. Daar heeft ze jaren als arbeidster hard en niet zelden gevaarlijk werk verricht in een fabriek waar voor het uitvoerende werk alleen vrouwen werkten. Lange dagen, geen sociale zekerheid, weinig of geen rechten. Nooit is ze één dag afwezig geweest door ziekte. Nu is ze terug in ons land, bejaard en met een versleten lichaam. Ze kan moeilijk bewegen door pijn in rug en benen. “Het enige wat ik nog kan doen, is luisteren naar mensen, en daar is veel nood aan. Zo kan ik eigenlijk toch mijn ideaal van vroeger verder beleven”, zegt ze.

Een medezuster van haar werkt al vele jaren in een vluchtelingenkamp in Libanon. Ze werkt er niet alleen, ze woont er ook. Een vriend van me is in Syrië gaan wonen, in het oorlogsgebied, eerst in Aleppo, nu in Homs, al meer dan vijf jaar. Hij heeft de omgekeerde beweging gemaakt: waar zovele mensen – begrijpelijk – het land zijn ontvlucht, is hij ernaartoe getrokken om de mensen daar bij te staan. Hij doet er prachtig werk in harde omstandigheden.

Dit zijn mensen om stil van te worden. Zulke personen kennen we allemaal. Sommigen doen bijzondere dingen, anderen zijn groot door hun trouwe en niet zelden onopvallende dagelijkse inzet. Het zijn mensen aan wie we te danken hebben dat het in deze wereld toch nog minder slecht aan toe gaat dan had gekund. Moedige mensen, bekende en onbekende, die er bewust voor kiezen zich in te zetten voor anderen, en die er een – soms grote – prijs voor betalen. In deze eindejaars- en nieuwjaarsdagen kunnen we vooral aan hen denken, met grote dankbaarheid.

Bron: De Standaard

Laat een reactie achter