Steven Van Hecke: ‘Engageer je als student’

Met verve riep UGent-collega Stijn Baert de studenten op zich dit academiejaar te ontplooien binnen een studentenclub, ondanks corona en ondanks de zaak-Reuzegom (DM 22/9). Eén deeltje van mijn Twitter-draadje over de zaak-Reuzegom begin augustus was duidelijk in het verkeerde keelgat blijven steken. Dat vertegenwoordigers van studentenverenigingen bij mij tijdens aanbevelingen of sollicitaties starten met een negatief vooroordeel, daar neem ik nog steeds geen woord van terug. Wat blijkbaar minder is blijven hangen, hoewel ik ze destijds met Stijn Baert heb gedeeld, zijn de nuances die ik nadien heb toegevoegd aan mijn boude stellingname – alsook de getuigenissen van (oud-)studenten die uiteindelijk geen enkel nadeel hebben ondervonden van mijn aanpak. Bewust zijn van een negatief vooroordeel is één zaak; ernaar handelen iets anders. Beoordeel mij dus eerst en vooral op mijn daden. Graag zelfs, want als academicus werk ik momenteel meer dan gemiddeld samen met studentenclubs en -verenigingen, officiële (verkozen) vertegenwoordigers van studenten alsook de alumni(verenigingen).

Jammer trouwens dat Stijn Baert als ex-studentenleider op geen enkel moment een onderscheid maakt tussen studentenclubs, studentenverenigingen en officiële vertegenwoordigers van studenten. En dat hij blijkbaar een probleem ziet in het kritisch onder de loep nemen van een mooi lijntje op een cv. Als potentiële werkgever is dat net een grote verantwoordelijkheid, denk ik, vooral wanneer de prestaties uit de studententijd nadien uitsluitend ‘mooigepraat’ lijken te worden vanuit een eenzijdige economische logica en finaal alleen gericht te zijn op het eigenbelang.

Hoeveel mooier kan onbaatzuchtig vrijwilligerswerk zijn? Denk aan alle studenten die actief zijn in een jeugdbeweging, zich inzetten tegen kansarmoede of strijden voor milieubescherming, dierenrechten of monumentenzorg. Onbedoeld levert dat ook allerlei vaardigheden en persoonskwaliteiten op en verdient het dus eveneens een grondige studie.

Wellicht is het dat wat mij bijzonder stoort aan de Reuzegommers. Ze hadden ook iets anders kunnen doen dan zich ‘engageren’ in een studentenclub. In plaats van op maandagnamiddag een cantus op gang te trekken, zijn er talrijke (meer) zinvolle studentenactiviteiten om de week mee te beginnen. Deze week zette mijn universiteit dat extra in de verf door de initiatieven die zich richten op de meest kwetsbaren in onze samenleving in de kijker te zetten op een uniek platform: KU Leuven Engage. Ik wens alle studenten die deze week starten aan een universiteit of hogeschool een academiejaar toe waarin ze geen enkele kans missen om zich te engageren.

Bron: De Morgen

Laat een reactie achter