Kolet Janssen: ‘God en het goede zien, is iets dat je moet leren tijdens de advent’

De advent is begonnen, in het christendom is dat de benaming voor de aanloopperiode naar Kerstmis. Voor christenen is dat een periode van wachten op de geboorte van Jezus. Auteur Kolet Janssen legt uit waarom het na zo’n periode van wachten de moeite loont om wat meer van God te zien in onze wereld.

Binnenkort begint de advent. En voor christenen is dat meer dan een countdown naar Kerstmis toe.

Vier weken voor Kerstmis, niet toevallig in de donkerste tijd van het jaar, begint de advent. Een periode die de laatste decennia in onze steeds seculierder wordende maatschappij bijna onzichtbaar was. Maar de laatste jaren is hij net als de ramadan aan een opmars bezig. Heel wat grote merken – van parfums over chocolade tot speelgoed – bieden tegenwoordig een adventskalender met inhoud aan. Vierentwintig hokjes met deurtjes die open kunnen en de klant een verrassing voorschotelen. Tot met Kerstmis het grote cadeaufestijn aanbreekt.

Waarom is zo’n periode van wachten belangrijk?

De link met het christendom is soms ver te zoeken. Natuurlijk is het altijd fijn om iemand een plezier te doen met een cadeautje, maar daar hoef je geen christen voor te zijn. Voor christenen is de advent toch nog iets anders. Het is een voorbereidingstijd op Kerstmis, een periode van wachten op de geboorte van Jezus. Dat klinkt allemaal niet bijzonder logisch. Jezus is immers al meer dan tweeduizend jaar geleden geboren, waarom zou je dan nog wachten op zijn geboorte?

Voor christenen is de advent een voorbereidingstijd op Kerstmis, een periode van wachten op de geboorte van Jezus.

En bovendien is wachten absoluut niet in de mode. Iedereen haat het als hij moet wachten: in de file, op iemand die te laat op een afspraak komt, op een werkman die niet komt opdagen. Steeds meer krijgen we meteen wat we willen: een besteld pakje, een programma dat we willen bekijken, informatie die we nodig hebben. Waarom is zo’n periode van wachten dan belangrijk?

Met Kerstmis vieren christenen dat God tussen de mensen is komen wonen. En wellicht is het geen overbodige luxe om vier weken lang ‘in the mood’ te komen om wat meer van God te zien in onze wereld. We weten allemaal dat er veel lelijkheid, ruzie en onbegrip heerst.

Levensgrote problemen dreigen ons soms te overspoelen. Je moet twee of drie keer kijken om te zien dat er ook veel moois, liefs en goeds gebeurt. Dat er heel wat belangeloze warmte tussen mensen is. Dat het goede minder opzien baart, maar net zo taai is als het kwade. God en het goede zien is iets dat je moet leren, ook als christen. Daar hebben we dus de advent voor nodig. Om elke dag en elke week wat meer van God te zien en heel af en toe ook te zijn.

God en het goede zien is iets dat je moet leren, ook als christen. Daar hebben we dus de advent voor nodig

Als je in de komende weken dus ergens een krans ziet met vier rode kaarsjes, of een adventskalender met afbeeldingen van engelen, herders en sterren achter de luikjes in plaats van cadeautjes, dan weet je dat daar christenen hard aan het werk zijn om te proberen iets van God te zien in onze samenleving. Alvast bedankt voor elk steuntje in de rug.

 

Bron: VRT NWS

 

Laat een reactie achter