Kolet Janssen: ‘With a little help from my friends’

Ik herinner me nog waar ik stond toen ik voor het eerst van de Beatles hoorde: op een trapje achter de coulissen van het podium in de feestzaal van de school. Daar oefenden we voor de prijsuitreiking van ons rapport van de lagere school. Ik zou zoals elk jaar de eerste prijs voor Nederlands krijgen en een papieren lauwerkroon in groen en goud.

We zouden optreden met ons koor De Meiklokjes en liedjes van Armand Preud’homme zingen. Na de zomervakantie zag ik de meeste klasgenootjes niet meer terug, want ik ging naar een school met Latijn. Maar nu waren we nog druk in gesprek, op dat schemerige trapje.

De Beatles hadden voor- en tegenstanders. De muziek trok ons wel aan, maar dat gedoe met al die flauwvallende meisjes vonden we overdreven. Zoiets zouden wij nooit doen! Hun songs nestelden zich voorgoed in ons hoofd en in ons hart.

Vrienden

With a little help from my friends, zongen de Beatles. Voor mijn ouders waren ‘vrienden’ toch een beetje iets voor mensen uit een ander milieu. Je had je gezin en je had je familie.

Vrienden waren een luxe waar ze maar beperkt aan deden. Ze lachten zelfs een beetje met onze buren die hun vrienden door de kinderen ‘tante’ en ‘nonkel’ lieten noemen. Vrienden liepen een poos de deur plat en daarna verloor je ze voorgoed uit het oog, volgens mijn ouders. Dat was met familie wel anders, daar zat je levenslang aan vast.

Op de middelbare school en later aan de universiteit maakte ik vrienden voor het leven. Vrienden met wie ik veel meer deelde dan met alle gezinsleden samen. Vrienden zonder wie mijn leven niet hetzelfde zou zijn geweest.

Nieuw tijdperk

Misschien kondigden de Beatles op dat vlak ook een nieuw tijdperk aan. Een tijd waarin vrienden belangrijker werden dan familie. Om het even wie kon, als het klikte, een vriend worden. Iemand die je op een vergadering tegenkwam of op het werk. Op de school van je kinderen of bij een gemeenschappelijke hobby.

Of via andere vrienden: wij raakten voorgoed bevriend met mensen die gewoon in het appartement boven eerdere vrienden woonden, en met wie we ellenlange deurgesprekken voerden als onze eigenlijke vrienden weer eens niet thuis waren. Want dat deed je in die tijd ook, je ging gewoon onaangekondigd op bezoek bij elkaar. Het tijdperk zonder gsm had ook zijn charmes.

Voor alle nieuwkomers in ons land is dat lied van de Beatles nog steeds opnieuw een lijflied. With a little help from my friends kun je alles aan, kun je ergens volledig opnieuw beginnen, kan het leven opnieuw mooi worden, ook al blijven er littekens.

Vrienden maken het verschil tussen je ergens ongewenst en vreemd voelen of stilaan ergens thuis geraken. Vrienden kunnen je helpen om de duizenden kleine kneepjes van elke samenleving onder de knie te krijgen. En je krijgt er een wereld voor terug, letterlijk.

Bron: De Redactie

Laat een reactie achter