Kolet Janssen: ‘Mensen van goede wil’

‘Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil’, zo klinkt het in het kerstlied. Spontaan ben je dan geneigd om te denken dat jij alvast bij die club hoort van de mensen van goede wil. Maar bij nader inzien is dat misschien toch niet zo evident. Want we hebben allemaal nogal eens de neiging om te gaan zeuren en klagen over wat er in onze ogen allemaal niet goed loopt. En we ergeren ons bovendien verdacht snel aan wat anderen doen of denken. Maar het kan ook anders.

Want gelukkig was er wekenlang een hartverwarmende reclamecampagne die ons elke dag opnieuw op een andere, verfrissende manier naar ons dagelijks leven liet kijken. Ik bedoel de radiospots met als vaste slogan ‘Bedankt om ons land te doen draaien’ van de Gouden Gids. Cafébazen en kappers, taxichauffeurs en eigenaars van fitnesscentra werden drie keer per dag uitvoerig bedankt om de bewezen diensten. Natuurlijk was het de Gouden Gids vooral te doen om zichzelf te profileren en miste ik in de spots precies daarom alle niet-vrije beroepen zoals poetsvrouwen, verplegers en leraars.

Maar had ik mezelf niet net voorgenomen om te stoppen met zeuren? Leren blij en dankbaar zijn om wat er allemaal goed loopt in ons land, is een heilzame oefening. En ons leven is onmiskenbaar een stuk aangenamer dankzij de volgehouden inzet van talloze andere Belgen. Het kan geen kwaad om daar even bij stil te staan.

Count your blessings

Iemand van harte bedanken heeft een dubbel effect. Je maakt er iemand blij mee en je wordt er zelf gelukkig van. ‘Count your blessings’ is niet voor niets één van de meest efficiënte regels tot geluk. Wie zich realiseert dat er veel goeds in zijn leven is, waarvoor hij anderen erkentelijk kan zijn, laat bijna vanzelf een stuk van zijn ergernissen en stress los.

Het moet dan wel om echte dankbaarheid gaan. Niet om de lege ‘merci’ op de verpakking van het gelijknamige chocolaatjesmerk. Of de goedkope slogan op de potten jam van Materne: ‘Bedankt, vruchten!’ Waarom zou ik mijn aardbeien of bosbessen bedanken? Die groeien en bloeien zonder besef van de mensen die hen ooit gaan verslinden. Maar iedereen die er mee voor gezorgd heeft dat de vruchten uiteindelijk in een potje op mijn tafel belanden, ben ik van harte dankbaar.

Oefening

Dus daarom deze oefening, helemaal in de sfeer van Kerstmis en als oprecht voornemen voor volgend jaar. Ik wil iedereen bedanken die op één of andere manier mijn leven leuker maakte en maakt. Bedankt, vuilnismannen, omdat jullie mijn volgepropte vuilniszakken elke week weer meenemen. Bedankt, postbode, omdat je elke dag opnieuw de post door mijn iets te kleine brievenbus wurmt. Bedankt, buschauffeur, omdat je onverschrokken met je volgeladen bus door de smalle straatjes wilt rijden. Bedankt, gemeenteraadsleden en parlementsleden, omdat jullie hard werken om wat nodig is voor een betere samenleving in voorstellen en wetten te gieten. Bedankt, kinderen uit de buurt, omdat jullie vrolijke stemmetjes mij doen glimlachen. Bedankt, kassierster in mijn supermarkt, omdat je geduldig wacht tot ik mijn bankkaart heb gevonden. Bedankt, wildvreemde en onbekende mensen op straat, omdat jullie ook in mijn stad en mijn land wonen en ervoor zorgen dat alles blijft draaien!

 

Bron: De Redactie

Laat een reactie achter