Yves Vanden Auweele: ‘Hoed af voor Karel Van Eetvelt, die niet langer medeplichtig wil zijn door te zwijgen’

Karel Van Eetvelt blikte in Humo 4234 terug op zijn jaar als CEO van Anderlecht. Voor het eerst horen we een voetbalmanager die uitdrukt dat hij zich ongemakkelijk voelt bij het huidige reilen en zeilen in de voetbalwereld. Dat is baanbrekend. Met zijn ontslag maakt hij echter ook duidelijk dat het zelfs voor een goed menende sportmanager niet mogelijk is om zonder steun de bedenkelijke praktijken in het voetbal aan te pakken, zoals de commissies voor makelaars, de excessieve lonen en het gekissebis in de Pro League.

De commercialisering van de sport heeft blijkbaar een onbeheersbare dynamiek gecreëerd. Geld en macht, populariteit en waardering verdoven de ethische reflexen. Uit het interview blijkt dat dat het geval is bij de managers, maar mijns inziens onmiskenbaar ook bij de sponsors, politici, spelers, trainers, supporters en spijtig genoeg ook nog te veel bij de sportjournalisten. Blijkbaar legt men zich daarbij neer en neemt men er zelfs de manipulatie van wedstrijden bij.

Het ontslag van de ‘gedesillusioneerde’ manager Van Eetvelt laat ons vermoeden dat we vanuit de sportsector op korte termijn geen daadkrachtige en geloofwaardige acties moeten verwachten om het tij te keren. Correcties op overdrijvingen en misbruiken moeten blijkbaar altijd van buitenaf gebeuren. Met de operatie Propere Handen en operatie Zero blijkt ook nu weer dat slechts het ontmaskeren en vervolgen van fraude en manipulatie van sportwedstrijden door het parket iets in beweging kan zetten.

En dan nog lijkt het erop dat operatie Zero zal uitdraaien op een zero. Ook nu zien we managers die afwachten, stilzwijgend hopen dat de commotie overwaait, enkel gedwongen zullen aanvaarden dat enkele duidelijke rotte appels worden veroordeeld, terwijl ze achter de schermen lobbyen opdat uiteindelijk alles zou blijven zoals het was.

Alhoewel het interview ontmoedigend is, ben ik toch blij dat er zich in Vlaanderen steeds meer mensen zich verzetten tegen defaitisme, die vinden dat de grenzen van het aanvaardbare bereikt zijn, die niet langer medeplichtig willen zijn door te zwijgen. Hoed af voor Karel Van Eetvelt.

Bron: Humo

Laat een reactie achter